هنگام خرید ظروف غذاخوری، چه معمولی و چه رسمی، انواع ظروف غذاخوری متنوعی از جمله چینی، ظروف سنگی، چینی استخوانی و سفالی وجود دارد. هر ماده دارای ویژگی ها، قیمت ها و معایب خاص خود است. برای گرفتن بهترین تصمیم در هنگام انتخاب ظروف غذاخوری، ایده خوبی است که در مورد مزایا و معایب هر ماده اطلاعاتی کسب کنید. به این ترتیب هنگام خرید ظروف غذاخوری، آموزش بهتری خواهید داشت.
انواع ظروف غذاخوری بر اساس متریال
ظروف غذاخوری که معمولاً به آن ظروف چینی یا سفال نیز گفته می شود، به هر چیزی گفته می شود که برای سرو مقدار کمی از مردم در طول وعده غذایی استفاده می شود. “ظروف غذاخوری” به دسته وسیعی از ظروف اطلاق می شود که از بشقاب و کاسه استاندارد گرفته تا ظروف غذاخوری تخصصی تر با اشکال، رنگ ها و اندازه های خاص را شامل می شود. برای ساخت آن از موادی مانند ملامین، چینی، شیشه، ظروف سنگی یا سفالی استفاده می شود. مجموعه های مختلفی از ظروف نقره و ظروف وجود دارد که اغلب برای سرو غذا استفاده می شود. انتخاب و قرار دادن ظروف غذاخوری به دوره های غذا بستگی دارد. این مقاله شش نوع مختلف ظروف غذاخوری و اهداف آنها را مورد بحث قرار خواهد داد.
ظروف غذاخوری سفالی
ظروف سفالی که اغلب نسبت به سایر انواع ظروف غذاخوری ارزانتر هستند، سرامیکی هستند که لعاب داده شده و پخته شدهاند. ظاهر و ظاهری ضخیم، سنگین و روستایی دارد، اما مانند سایر ظروف غذاخوری بادوام و مستحکم نیست و مستعد خرد شدن است. ظروف ظروف با طرح های نقاشی شده با دست معمولاً سفالی هستند.
ظروف سفالی اغلب متخلخل هستند، به این معنی که می توانند مایع را جذب یا لکه دار کنند، بنابراین باید از غوطه ور ماندن آن در آب خودداری کنید. بیشتر ظروف سفالی لعاب دار قابل شستشو در ماشین ظرفشویی هستند و می توان از آنها در مایکروویو استفاده کرد، اما عاقلانه است که ابتدا با سازنده آن مشورت کنید.
ظروف سنگی
نوع دیگری از ظروف غذاخوری سرامیکی پخته شده، ظروف سنگی است که مقاومت کمی نسبت به ظروف سفالی دارند، زیرا خاک رس در دمای بالاتر پخته می شود و معمولاً برای استحکام مواد زجاجیه (شیشه ای) به آن اضافه می شود. بدنه ظروف سنگی نسبت به مواد ظریفی مانند چینی و چینی ضخیم تر و مات تر است و می توان آن را با انواع بافت لعاب مانند براق، ساتن یا مات به پایان رساند.
ظروف سنگی معمولاً در مکان های معمولی و روزمره استفاده می شود. اکثر ظروف سنگی با کیفیت خوب برای استفاده بسیار متنوع هستند و نگهداری آنها آسان است. این می تواند در مایکروویو، ماشین ظرفشویی، فر و فریزر قرار گیرد، اما همیشه کیفیت خاص ظروف غذاخوری خود را با سازنده چک کنید. با این حال، نباید در معرض تغییرات ناگهانی یا شدید دما قرار گیرد. سنگ آهن نوعی ظروف سنگی است.
ظروف غذاخوری چینی
ظروف چینی اصطلاحی هستند که به ظروف غذاخوری ساخته شده از ذرات ریز خاک رس – معمولاً از فلدسپات، کائولن و کوارتز – که در دمای بالاتر پخته می شود اشاره می کنند. این باعث می شود ظروف غذاخوری به دست آمده بسیار بادوام و بدون متخلخل باشند. این فرآیند همچنین به بدن اجازه می دهد تا باریک تر و با ظرافت بیشتری ساخته شود که ظاهری تقریباً شفاف به آن می بخشد و همچنین اجازه می دهد تا جزئیات شکل در طراحی بدنه گنجانده شود.
بیشتر ظروف چینی خوب قابل شستشو در ماشین ظرفشویی، مایکروویو و فر هستند، مگر اینکه سازنده خلاف آن را نشان دهد. چینی که دارای حاشیه طلا، نقره یا پلاتین است نباید در مایکروویو استفاده شود و مواد شوینده با رایحه لیمو یا مرکبات می تواند به لهجه های فلزی آسیب برساند. بسیاری از مردم ظروف چینی با لهجه فلزی خود را با دست می شویند. ظروف چینی اغلب ظاهری مجلل دارند و خود را به مناسبتهای ناهارخوری رسمیتر میدهند، اما میتوان از آن هر روز برای شیکتر کردن هر وعده غذایی استفاده کرد.
ظروف استخوان چین
خاکستر استخوان (که از استخوان حیوانات ساخته می شود) با خاک رس چینی ترکیب می شود و در دمای کمی پایین تر از چینی پخته می شود تا ماده ای بسیار سبک وزن، ظریف و شفاف با ظاهری شیری تولید شود.
با وجود ظاهر شکننده اش، چینی استخوانی در واقع قوی ترین و بادوام ترین ظرف غذاخوری سرامیکی است. بیشتر ظروف چینی استخوانی قابل شستشو در ماشین ظرفشویی هستند و، مگر اینکه دارای نوار فلزی باشند، می توانند در مایکروویو و فر نیز قرار گیرند. چینی استخوانی، مانند چینی، می تواند روزانه استفاده شود یا برای یک غذاخوری رسمی تر مورد استفاه قرار گیرد.
انواع ظروف غذاخوری ملامینه
اگر به دنبال بشقاب های نشکن هستید، ملامینه راهی برای رفتن است. این ماده پلاستیکی سبک وزن است اما دارای حسی محکم، انعطاف ناپذیر و روکشی براق است. این عملاً تخریب ناپذیر است و برای کودکان و استفاده در فضای باز ایده آل است. معمولاً روی قفسه بالایی قابل شستشو در ماشین ظرفشویی است، اما برای مایکروویو یا اجاق مناسب نیست و نباید با غذا در آن گرم شود. ملامین فاقد BPA است. زک! دیزاین برند خوبی برای ظروف غذاخوری ملامینه است.
ظروف شیشه ای
شیشه ظروف شیشهای که در مورد ظروف غذاخوری معمولاً مات است و در دمای فوقالعاده بالا پخته شده است به طوری که غیر متخلخل و بسیار بادوام است. شناخته شده ترین ظروف غذا خوری شیشه ای Corelle است که یک لمینت شیشه ای اختصاصی است که عملاً تخریب ناپذیر است. حتی زمانی که روی یک طبقه سخت بیفتد، نمی شکند و خرد نمی شود. ظروف شیشه ای برای استفاده در ماشین ظرفشویی و مایکروویو بی خطر است.
انواع ظروف غذاخوری براساس کاربری
انواع مختلف بشقاب ها، علی رغم شباهت های سطحی، اهداف متفاوتی دارند. با عکس با انواع ظروف غذاخوری و کاربرد آن ها آشنا شوید. در اینجا مروری بر 9 دسته اصلی ظروف غذاخوری، همراه با نمونه هایی از نحوه استفاده از هر نوع است.
1. بشقاب شام
بشقاب شام رایج ترین نوع ظروف غذاخوری است که برای ارائه غذای اصلی استفاده می شود. قطر بشقاب غذاخوری استاندارد 12 اینچ است. ظرفی که بالای شارژر مینشیند، ظرفی است که بیشترین استفاده را در طول شام میبرد. بنابراین بعد از سالاد بیرون آورده می شود. بسیاری از مردم از زمان ناهار به بعد دوباره از ظروف غذاخوری خود استفاده می کنند. بشقاب شام از دو نوع بشقاب مختلف تشکیل شده است: بشقاب تخت و بشقاب مقعر. از طرف دیگر، این دو صفحه عملکرد یکسانی را ارائه می دهند.
2. بشقاب ناهار
بشقاب ناهار یکی از ملزومات هر وعده غذایی است. این اندازه برای سرو تنقلات مانند ساندویچ و چیپس یا به عنوان شارژر یک کاسه سوپ مناسب است و بین بشقاب سالاد معمولی و بشقاب شام استاندارد قرار می گیرد.
3. کاسه
برای پر کردن و سرو انواع غذاها مانند سوپ استفاده می شود. این کاسه را می توانید اغلب در رستوران های چینی پیدا کنید. انواع مختلفی از کاسه راه خود را به بازار پیدا کرده است.
4. بشقاب سالاد
این غذای کلاسیک برای سالاد است. هر دو بشقاب سالاد دایره ای شکل کوچک و بزرگ گنجانده شده است. نوع اول حدود 22 سانتی متر طول دارد، در حالی که نوع دوم تقریباً 20 سانتی متر است. به طور کلی، اولین غذا شامل یک سالاد در بالای یک ظرف شام است. به راحتی می توان بین بشقاب سالاد و بشقاب نان و کره تمایز قائل شد، زیرا با گزینه های مختلف ارائه می شود، زیرا بشقاب سالاد بزرگتر است.
5. کاسه انگشت
کاسه انگشتی یک ظرف آب است که شبیه یک توپ نیمه است و برای شستن دست ها قبل و بعد از غذا استفاده می شود. معمولاً روی میز در کنار غذای اصلی قرار می گیرد. معمولاً کاسه انگشتی در پایان یک غذای رسمی سرو می شود. مهمانان کاسه انگشت را بعد از آخرین وعده غذایی پایین میگذارند تا قبل از ایستادن و ترک میز دستهای خود را بشویند.
6. بشقاب دسر
بشقاب هایی که به طور خاص برای سرو دسر طراحی شده اند به عنوان بشقاب دسر شناخته می شوند. این بشقاب کوچکتر از بشقاب مورد استفاده برای سرو شام است، زیرا به طور خاص برای سرو دسر طراحی شده است که اغلب از قسمت های لقمه ای تشکیل شده است. این ظرف دسر به اندازهای بزرگ است که علاوه بر دسر میتوان چند پیشغذا را نیز همراه داشت. این بشقاب دسر یک ویژگی استاندارد در جشن هایی مانند رویدادهای خانوادگی، پذیرایی و مهمانی های دیگر است.
در ضیافت های رسمی و غیررسمی، معمولاً از بشقاب های دسر استفاده می شود. صنعتگران معمولاً از ظرف دسر به عنوان بشقاب ناهار یاد می کنند. این بشقاب برای اهداف مختلفی کاربرد دارد و ممکن است برای شیرینی، سرگرمی و نیبل استفاده شود. اندازه این بشقاب معمولاً در مجالسی مانند عروسی ها و جشن ها استفاده می شود و قطر آن تقریباً 18 سانتی متر است.
7. ظرف سوپ خوری
بشقاب سوپ خوری گزینه مناسبی برای سرو سوپ است و در دسته ای از انواع ظروف غذاخوری قرار می گیرد. در مقایسه با انواع دیگر بشقاب ها، ظرف سوپ به دلیل شکل غیرمعمول کاسه مانند آن متمایز است. قطر کاسه سوپ 9 تا 10 اینچ، با لبه 1 اینچی، لایه 1 اینچی و بخش میانی 6 تا 7 اینچ است.
8. ظرف نان و کره
ظروف نان و کره نوعی خاص است که به طور خاص برای سرو نان و کره استفاده می شود. این بشقاب به دلیل قرارگیری استاندارد در کنار چنگال، صفحه ربع یا صفحه جانبی نامیده می شود. معمولاً چنین منویی را در غذاخوریهای مجلل که غذاهای مختلفی ارائه میدهند پیدا خواهید کرد. قطر این بشقاب حدود 15 سانتی متر است که کمی کوچکتر از بشقاب پیش غذا است. از نظر اندازه و شکل مانند یک بشقاب شام است.
9. بشقاب پیش غذا
اندازه بشقاب های پیش غذا می تواند بسیار متفاوت باشد. کوچکترین موجود 17 سانتی متر است. این بشقاب برای سرو پیش غذاها مانند میوه یا پنیر درست قبل از غذای اصلی مناسب است. این صفحه با نوک خمیده و نداشتن فرورفتگی متمایز می شود. این بشقاب به جز اندازه اش شبیه نان و کره سنتی است.
نکات مهم هنگام انتخاب انواع طروف غذاخوری
هدف از خرید
به این فکر کنید که چگونه و برای چه مناسبتی از ظروف غذاخوری خود استفاده میکنید، مانند شامهای روزمره، مناسبتهای خاص، یا صرفاً یک گردهمایی گاه به گاه. چندین رویداد ممکن است نیاز به ظروف غذاخوری فانتزی با اشکال، اندازه ها و طرح های مختلف داشته باشد.
دوام و کاربردی
بشقاب ها و کاسه هایی با دوام و مناسب برای استفاده روزانه انتخاب کنید. به دنبال موادی مانند چینی یا ملامین باشید که می توانند در برابر استفاده مکرر مقاومت کنند، برای راحتی در ماشین ظرفشویی قابل شستشو هستند و برای دوام طولانی مدت در برابر تراشه مقاوم هستند.
مقدار مجموعه
تعداد ظروف غذاخوری مورد نیاز خود را بر اساس اندازه خانواده خود و تعداد دفعاتی که مهمانی های ناهار و شام را در خانه برگزار می کنید، تعیین کنید. همچنین، همیشه به یاد داشته باشید که کمی بیشتر از مقداری که استفاده می کنید، به عنوان یک بافر برای هنگام وقوع حوادث، خرید کنید.
طراحی و زیبایی
ظروف غذاخوری را انتخاب کنید که با حس سبک شما صحبت کند و ظاهر میز شما را زیباتر کند. با فکر کردن به رنگ، طرح و شکل ظروف غذاخوری، منظره ای هماهنگ و از نظر بصری جذاب ایجاد کنید.
چگونه از ظروف غذاخوری خود مراقبت کنیم؟
شستشوی دستی
برای حفظ کیفیت ظروف غذاخوری، شستشوی دستی توصیه می شود. از صابون ظرفشویی ملایم، آب گرم و یک اسفنج نرم یا پارچه برای تمیز کردن هر قطعه به آرامی استفاده کنید. از استفاده از اسکرابرهای ساینده و مواد شیمیایی خشن که می توانند به سطح آسیب برسانند خودداری کنید.
خشک کردن مناسب
پس از شستن، بشقاب ها و کاسه های خود را قبل از نگهداری کاملا خشک کنید تا از لکه های آب و آسیب احتمالی جلوگیری شود. از یک پارچه تمیز و بدون پرز استفاده کنید یا اجازه دهید ظرف غذا در محیطی با تهویه مناسب خشک شود. سعی کنید از چیدن ظروف مرطوب روی هم بپرهیزید زیرا می تواند منجر به خرد شدن یا چسبندگی شود.
از دمای شدید خودداری کنید
از ظروف غذاخوری خود در برابر تغییرات دمایی ناگهانی محافظت کنید. تلاش کنید از قرار دادن آن در معرض گرمای شدید مانند اجاق گاز یا فر خودداری کنید، زیرا می تواند باعث ترک خوردن یا تاب برداشتن شود. به همین ترتیب، از قرار دادن ظروف غذاخوری سرد در آب داغ برای جلوگیری از شوک حرارتی خودداری کنید.
به درستی از آن ها نگهداری کنید
ظروف غذاخوری خود را به طور ایمن و منظم نگهداری کنید تا خطر شکستگی را به حداقل برسانید. از جداکننده ها یا پدهای نمدی بین صفحات روی هم برای جلوگیری از خراشیدن استفاده کنید. برای جلوگیری از آسیب های تصادفی، قطعات ظریف را جداگانه ذخیره کنید و از ازدحام بیش از حد خودداری کنید.