یکی از ابزارهای اساسی برای پخت و پز در آشپزخانه قالبمه می باشد که وجود تنها یک قابلمه منطقی به نظر نمی آید. بنابراین افراد عمدتا به سمت خرید سرویس قابلمه جذب می شوند تا هنگام پخت و پز برای خانواده و یا مهمانان با کمبود تعداد قابلمه مواجه نشوند. از ظرفی ابعاد قابلمه ها نیز با یکدیگر متفاوت است. قبل از خرید باید تمام این موارد در نظر گرفته شود. همچنی باید با سرویس های قابلمه از لحاظ متریال نیز آشنایی داشته باشید. راهنمای خرید قابلمه قبل از خرید به شما کمک خواهد کرد تا بهترین انتخاب را داشته باشید.
انواع سرویس های قابلمه در بازار
قابلمه های متفاوتی در بازار وجود دارد که هر کدام با توجه به جنس آن ها، کاربرد خاصی دارند. قابلمه های یکی از صدها ابزارهای آشپزخانه هستند که کاربرد فراوانی دارند. همچنین هر کدام از آن ها دارای مزایا و معایب خاص خود نیز هستند که باعث می شوند افراد برای خرید آن ها ترغیب بشوند و یا صرف نظر کنند. در ابتدا انواع قابلمه در بازار را معرفی می کنیم و سپس به بررسی آن ها می پردازیم. انواع قابلمه های موجود در بازار شامل موارد زیر می باشد:
- استیل
- سرامیکی
- پیرکس
- تفلون
- چدن
- گرانیتی
- آلومینیومی
- لعابی
1- قابلمه استیل:
این نوع قابلمه دارای طرفداران زیادی هستند زیرا که تغییری در مزه و طعم غذا ایجاد نمی کنند. اگر از قابلمه استیل به درستی استفاده شود، دوام و ماندگاری بالایی نیز خواهند داشت که از نظر اقتصادی نیز به صرفه خواهند بود. همچنین استفاده از این نوع قابلمه از انواع بقیه بهداشتی تر است. این نوع قابلمه در انواع مختلفی ساخته شده اند. از جمله: قابلمه استیل با پوشش مسی، با پوشش آلومینیومی، بدون پوشش، با پوشش چند لایه و … قابلمه های استیل دارای مزایا و معایب خاص خود هستند که در ادامه به چند نمونه از آن ها اشاره خواهیم کرد:
مزایای قابلمه استیل:
- از نظر بهداشت از دیگر انواع قابلمه مناسب ترند.
- برای پخت غذاهای آبدار و انواع خورشت کاربرد دارند.
- قابل استفاده در فر
- مقاوم در برابر حرارت
معایب قابلمه استیل:
- دارای وزن سنگینی هستند.
- اگر به درستی خشک نشومند، ممکن است دچار زنگ زدگی شوند.
- نمی توان در ماشین ظرف شویی آن ها را شست.
- تنوع زیادی رد ظرح و نقش و رنگ ندارند.
2- قابلمه های سرامیکی
قابلمه های سرامیکی از دیگر موارد ذکر شده در راهنمای خرید قابلمه می باشد. این نوع قابلمه ها که دارای ویژگی نچسب بودن هستند، دارای طرفداران زیادی می باشند و از پیشرفته ترین قابلمه های موجود در بازار هستند. همچنین دارای طرح و نقش های فراوانی هستند که همین امر باعث شده تا یکی از بهترین گزینه ها برای خرید جهیزیه بدل شود. قابلمه های سرامیکی نیز از دیگر قابلمه های بهداشتی هستند که در ساخت آن ها از مواد مضر و سرطان زا استفاده نشده است و دارای روکش نیز نسیتند. در ادامه به چند نمونه از مزایا و معایب آن اشاره خواهیم کرد:
مزایای قابلمه سرامیکی
- مقاوم در برابر خط و خش
- مقاوم در برابر خوردگی
- دارای تنوع و ظاهری زیبا
- عدم ایجاد واکنش با مواد غذایی اسیدی و قلیایی
معایب قابلمه سرامیکی
- امکان شکسته شدن
- قیمت بالا
- بهداشتی و عدم آسیب به سلامت مصرف کنندگان
3- قابلمه های پیرکس
ظروف شیشه ای و پیرکس برای کسانی مناسب است که از اجاق برقی استفاده می کنند زیرا تحمل دما و گرما برای ظروف شیشه ای و پیرکس از طریق اجاق های گازی دشوار است و دچار شکستگی می شوند. استفاده از قابلمه های پیرکس در مایکروویو منعی ندارد اما از آن جا که اکثر غذاهای ایرانی و خورشت ها را نمی توان در مایکروویو پخت، پس بهتر است هنگام خرید دقت بیشتری به این موارد داشه باشید.
مزایای قابلمه های پیرکس
- زیبایی طاهری و جذابیت زیرا هنگام پخت غذا، مواد غذایی دیده می شوند.
- قابل شستشو در ماشین های ظرفشویی
- قابل استفاده در مایکروویو
معایب قابلمه های پیرکس
- شکستنی هستند و نمیتوان از آن ها برروی اجاق های گازی استفاده کرد.
- انتقال حرارت به ظور یکنواخت انجام نمی شود.
- معمولا دارای قیمت بالایی هستند.
4- قابلمه های تفلون
از پرطرفدارترین نوع قابلمه ها هستند که به دلیل اینکه مواد غذایی به آن ها نمی چسبند به این محبوبیت رسیده اند. اماباید در نظر داشت که ایمنی این قابلمه ها در مقایسه با سرامیکی و استیل کمتر می باشد زیرا مغز و پوسته در قابلمه های تفلون یکی نیستند و در صورت استفاده مداوم و رعایت نکردن برخی نکات، روکش آن جدا می شود. در صورت ایجاد خش، فلزات سنگین به کار رفته در این قابلمه وارد غذا می شوند و سلامت انسان را نیز به خظر می اندازد.
مزایای قابلمه تفلون
- برای پخت و پز به حداقل مقدار روغن نیاز است.
- شستشوی آن راحت می باشد.
- قابل استفاده در فر
معایب قابلمه تفلون
- کف قابلمه به راحتی خش میفتد.
- در موارد کاربرد با حرارت بالا قابل استفاده نیست.
- عمر کوتاهی دارد و صرفه اقتصادی چندانی ندارد.
5- قابلمه های چدنی در راهنمای خرید قابلمه
از سری قابلمه هایی که ویژگی های زیادی دارند. این مدل قابلمه دارای وزن سنگینی است که برای مواقعی که غذا باید در حرارت متوسط به بالا پخته شود، کاربرد دارد. این مدل قابلمه ها دارای دو نوع لعابی و بدون لعاب طراحی و تولید می شوند که با این حال دارای تنوع در نقش و ظرح نیستند. اگر در قابلمه های چدنی، آلومینیوم به کار نرود، بهترین گزینه برای خرید می باشند.
مزایای قابلمه های چدنی
- در برابر گرما و حرارت مقاومند.
- قابل استفاده در فر
- مناسب برای پخت یکنواخت و طولانی
- گزینه بدون آلومینیوم آن گزینه بسیار مناسبی می باشد.
معایب قابلمه های چدنی
- دارای وزن بالا
- فاقد تنوع در ظرح و نقش
- امکان زنگ زدگی
- غیر قابل استفاده در ماشین ظرفشویی
- تا حدودی گران قیمت
6- قابلمه های گرانیتی
قابلمه های گرانیتی از جدیدترین مدل قابلمه هاست که به تازگی وارد بازار شدند. این قابلمه ها از بسیار شبیه به قابلمه های تفلون هستند اما با سختی بسیار بالاتر و مقاومت در برابر خوردگی و خظ و خش بسیاز بیشتر. به همین دلیل است که قابلمه ای بهداشتی و گزینه مناسبی برای خرید می باشد.
غذا در قابلمه های گرانیت دیرتر از ظروف معمولی می سوزد و تمیز کردن آنها نیز بسیار ساده است. به دلیل نچسب بودن مصرف روغن را کاهش می دهد. در واقع میت وان قابلمه های گرانیتی را ادغام هر دو پوشش تفلون و سرامیک دانست.
مزایای قابلمه های گرانیتی
- عدم واکنش پذیری و تغییر طعم مواد غذایی
- قابلیت نچسب بودن و استفاده حداقل از روغن
- شستشوی راحت و سریع
- غذا دیرتر می سوزد
- زیبایی ظاهری
- سوپاپ دار بودن درب شیشه ای قابلمه
- اندازه های بزرگ و جادار قابلمه ها
- قیمت مناسب
معایب قابلمه های گرانیتی
- نازک بودن بدنه
- کیفیت پایین دسته ها
7- قابلمه های آلومینیومی
قابلمه های آلومینیومی نیز از دیگر سری انواع قابلمه ها هستند که در راهنمای خرید قابلمه از آن ها خواهیم گفت. از ویژگی های بارز این مدل قابلمه این است که همانند قابلمه های پیرکس حتی در اثر ساییده شدن و آسیب نیز سلامتی مصرف کننده را تهدید نمی کند و برای سیستم گوارش، مشکل ساز نیست.
این نوع قابلمه در برابر ضربه حساس هستند و به راحتی تغییر شکل خواهند داد. در نظر داشته باشید که جوشاندن آب ناخالص در قابلمه آلومینیومی باعث تغییر رنگ خواهد شد، پس برای جوشاندن از آب مقطر استفاده کنید.
مزایای قابلمه های آلومینیومی
- وزن سبکب دارند و جابه جایی آن ها به راحتی صورت می گیرد
- حرارت را به صورت یکنواخت پخش خواهد کرد
- می توان در فر از آن استفاده کرد
معایب قابلمه های آلومینیومی
- تغییر شکل در اثر ضربه
- قابل شستشو در ماشین ظرفشویی نیستند.
موارد ذکر شده، متداول ترین انواع قابلمه ها هستند که به راحتی در بازار در انواع و ابعاد مختلف یافت می شوند و همچنین هر کدام طرفداران خاص خود را دارند. پس اگر موردی در این مقاله ذکر نشده احتمالا به اندازه کافی شناخته شده نبوده است!