هواپز چیست؟ هواپز تبدیل به جدیدترین ابزار ضروری برای سرآشپز خانه امروزی شده است. این دستگاه وعده می دهد که غذاهای مورد علاقه شما را به سبک رستورانی و بیشتر با کمترین تلاش، کسری از روغن و آشفتگی کمتر از سرخ کردن در خانه به روش قدیمی تولید کند. در این مقاله به صورت مفصل درباره این دستگاه پخت و پز جدید، صحبت خواهیم کرد:
هواپز چیست؟
این یک دستگاه پخت و پز روی میز است. که ترکیبی از یک عنصر گرمایش و یک فن قدرتمند برای گردش هوای گرم، شبیه به اجاق همرفتی است. هواپز غذاهایی را تولید می کنند که در بیرون ترد و در داخل مرطوب و لطیف بدون سرخ کردن واقعی هستند. فیلیپس هواپز اصلی را اختراع کرد و آن را در یک نمایشگاه لوازم الکترونیکی مصرفی اروپا در سال 2010 معرفی کرد. از آن زمان، این دسته منفجر شده است. بر اساس برخی برآوردها، بیش از 25 میلیون هواپز در ایالات متحده طی دو سال گذشته فروخته شده است. نام تجاری اصلی فیلیپس، Airfryer، اکنون به اصطلاح عمومی برای این دسته تبدیل شده است.
هواپزها در بازار امروزه به دو سبک اصلی عرضه می شوند: سرخ کن های دارای سبد پخت و پز و آن هایی که مانند اجاق های توستر با ویژگی همرفت هواپز هستند. آنها در اندازه ها، شکل ها، رنگ ها و وزن های مختلف وجود دارند. آنها همچنین با قیمتهای مختلفی در دسترس هستند، برخی از مدلهای کوچک و مدلهای بزرگتر چند منظوره در دسترس هستند.
ازدیاد مدلها و تولیدکنندگان طیف وسیعی از ویژگیها را ایجاد کرده است، با بسیاری از واحدهای چند منظوره که گزینههای پخت و پز فراتر از سرخ کردن هوا، از جمله برشته کردن، برشته کردن، پخت، آبگیری، جوجهگردانی و غیره را ارائه میدهند. برخی از مدل ها دارای قطعاتی هستند که برای تمیز کردن آسان در ماشین ظرفشویی قابل شستشو هستند.
ملاحظات مهم هنگام انتخاب هواپز شامل نحوه استفاده از آن، غذاهایی که می خواهید در آن بپزید. چند نفر را که قصد تغذیه آن را دارید، میزان فضای پیشخوان در دسترس و حساسیت شما به صدا و گرما را شامل می شود. از آنجایی که احتمالاً روی میز شما زندگی می کند، زیبایی شناسی عامل دیگری است که باید در نظر بگیرید.
هواپز چگونه کار می کند؟
هواپز چیست؟ هواپزها از گرمای همرفت برای پختن غذاها استفاده می کنند به طوری که از بیرون قهوه ای و ترد می شوند اما از داخل مرطوب و لطیف باقی می مانند. پخت و پز با سرخ کن بادی زمان کمتری می برد و در مقایسه با سرخ کردن عمیق یا کباب کردن در فر سنتی باعث آشفتگی کمتری می شود. مزیت دیگر این است که سرخ کردن هوا نیز از حداقل روغن استفاده می کند.
سرخ کنهای هوا دارای سبدهای سوراخدار، قفسههای سیمی و/یا صفحات سرامیکی با سوراخهایی هستند که به هوای گرم از بالا اجازه میدهد تا در دمای حدود 400 درجه فارنهایت در اطراف غذا گردش کند. این کار ابتدا بیرون را می پزد و رطوبت را می پوشاند. اگر به دنبال راحتی هستید، متوجه میشوید که برخی از مدلها با برنامههای از پیش تعیین شده برای طبخ غذاهای معمولی با لمس یک دکمه ارائه میشوند. همچنین ممکن است برای کنترل زمان و دما، کنترلهای دیجیتال را ترجیح دهید – به LED و صفحهنمایش لمسی فکر کنید.
مدل های مختلف هواپز:
مدلهای سبک سبد یا تک منطقهای دارای سبدهای پخت و پز مشابه سبدهایی هستند که در سرخکنهای سنتی پیدا میکنید. برخی از آنها، مانند کوسوری هواپز، Combo 5.8-Qt. Max XL که در رتبهبندی بهترین سرخکنهای هوا در سال 2023 در رتبه هشتم قرار دارد، به اندازهای بزرگ است که میتواند یک مرغ کامل 3 پوندی را بریان کند. دیگران، مانند Ninja Foodi 6-in-1 8-Qt. هواپز 2 سبد، که جایگاه چهارم بهترین هواپزهای سال 2023 را کسب می کند، دارای گزینه های پخت و پز در کنار هم است. به این سرخ کنهای هوای دو منطقهای گفته میشود که به شما امکان میدهد دو غذا را با دماها و زمانهای مختلف طبخ با استفاده از فناوری Smart Finish آماده کنید تا از کامل شدن همزمان آنها اطمینان حاصل کنید.
اصطلاحات تک منطقه ای و دو منطقه ای به تعداد اتاق های پخت جداگانه در دستگاه اشاره دارد. برخی از این واحدها همچنین دارای قفسههایی برای استفاده در مواقعی هستند که میخواهید بین اقلام تفکیک بیشتری داشته باشید. مانند هنگام پختن سینه مرغ یا خشک کردن میوهها.
به خاطر داشته باشید که باید از فضای کافی بین وسایل اطمینان حاصل کنید تا گردش هوا مناسب باشد. اگر مقدار زیادی در سبد یا قفسهها بچسبانید، نتایج کمتر از رضایتبخشی به دست خواهید آورد. ازدحام بیش از حد باعث خیس شدن غذا و/یا پخت ناهموار می شود. هنگام انتخاب یکی از بهترین گزینه ها، باید به اندازه و شکل منطقه پخت و پز و همچنین ابعاد کلی دستگاه توجه کنید.
مدلهای اجاق، مانند اجاق توستر هوا سرخ کن Cuisinart TOA-60، که رتبه 8 را در رتبه بندی بهترین سرخ کنهای هوا در سال 2023 ما دارد، ویژگیهای سرخکن هوا را به همراه تعداد زیادی عملکرد پخت دیگر برای تطبیق پذیری بیشتر ارائه میدهد. معاوضه این است که فضای پیشخوان بیشتری را اشغال می کنند.
آیا غذاهایی که با هواپز آماده می شوند، سالم هستند؟
پاسخ کوتاه این است که بستگی دارد. هواپز به اندازه غذاهایی که در آنها می ریزید سالم هستند. غذاهای فرآوری شده، مانند بال مرغ، سیب زمینی سرخ کرده و چوب موزارلا، وقتی آنها را در سرخ کن با هوا تهیه می کنید. به طور خودکار به غذاهای سالم تبدیل نمی شوند. میتوانید میوهها و سبزیجات تازه را آبگیری کنید، کلم بروکسل سرخشده یا بالهای گل کلم را بپزید، مرغ را با هوا سرخ کنید، و همه چیز را با حداقل روغن اضافه کنید که میتواند محتوای چربی و کالری را کاهش دهد.
سرخ کردن هوای خانه همچنین به شما امکان کنترل روغنهای مورد استفاده را میدهد و به شما این امکان را میدهد که انتخابهای سالمتری نسبت به روغنهای مورد استفاده در آشپزخانههای رستوران داشته باشید که میتواند سرشار از چربیهای ترانس ناسالم باشد.
هواپز چیست؟ تحقیقات در مورد مزایای سلامتی پخت و پز با هواپزها محدود است و نتایج متفاوتی ارائه می دهد. یک مطالعه در سال 2015 نشان داد که سرخ کردن هوا می تواند یک ماده شیمیایی مضر تولید شده توسط پختن سیب زمینی و غذاهای نشاسته ای در دمای بالا را کاهش دهد. این مطالعه نشان داد که سرخ کردن سیب زمینی در هوا حضور آکریل آمید را کاهش می دهد، ماده ای شیمیایی که تصور می شود خطر سرطان را افزایش می دهد، در مقایسه با سرخ کردن عمیق در روغن.
سلامت غذا در هواپز چیست و چگونه است؟
با این حال، از مطالعه دیگری مشخص است که سرخ کردن ماهی در هوا در واقع می تواند پتانسیل یک واکنش شیمیایی مضر را افزایش دهد. که به آن اکسیداسیون حرارتی کلسترول می گویند. اکسیداسیون حرارتی کلسترول در طول پخت و پز ماهی و گوشت با حرارت بالا اتفاق می افتد. و می تواند محصولات اکسید کننده کلسترول یا COP تولید کند که به نوبه خود می تواند برای سلامت انسان مضر باشد.
COP ها با بیماری های مزمن قلبی مرتبط هستند و نشان داده اند سرطان زا هستند. این مطالعه نشان داد که سرخکنهای بادی در مقایسه با سرخکردن معمولی سطوح بیشتری از COP را در ماهی تولید میکنند، اما نشان میدهد که میتوان با افزودن گیاهان تازه غنی از آنتیاکسیدان، مانند جعفری و پیازچه، اثرات آن را تا حدودی کاهش داد.
چه غذاهایی را می توانید با هواپز بپزید؟
هواپز چیست؟ هواپزها، از بال های داغ خانگی گرفته تا کلم های بروکسل سرخ شده، امکانات زیادی را به سرآشپز خانگی ارائه می دهند. اگر بهدنبال گزینههای سالمتری هستید. به سبزیجات سرخکرده مانند هویج، کلم بروکسل یا استیک گل کلم، پختن یا برشته کردن سیبزمینی بدون روغن یا با حداقل روغن، یا میوههای کمآبی برای درست کردن چیپس سیب و چرمهای میوه دلخواه خود بپردازید.
گوشتخواران مراقب سلامتی می توانند سینه مرغ یا فیله ماهی قزل آلا را با هوا سرخ کنند. که می توان آن ها را به آرامی در روغن پوشانده و برای طعم بیشتر در ادویه مالید. به خاطر داشته باشید که ادویه های خشک در هوا معلق می شوند و باعث آشفتگی می شوند. یک روکش سبک از روغن به نگه داشتن ادویه جات در جایی که متعلق به آنهاست کمک می کند.
آشپزهای خانگی می توانند دونات، کلوچه، سیب زمینی یا چیپس سبزیجات، سیب زمینی سرخ کرده تازه یا یخ زده و سیب زمینی شیرین، پیتزا و همبرگر درست کنند. و اگر راحتی مورد نظر شماست، میتوانید با استفاده از سرخکن هوا روی پخت سنتی در فر، مواد غذایی منجمد مورد علاقه خود را در زمان کمتر و با نتایج تردتر تهیه کنید.
شما نمی توانید غذاهای لایروبی شده در مارینادها یا خمیر مرطوب را بپزید زیرا چکه می کند و باعث آشفتگی می شود. سرآشپزهای خانگی در مورد مناسب بودن هواپز برای برشته کردن مرغ کامل تقسیم می شوند. برای مرغ و …، ممکن است بخواهید قبل از سرخ کردن با هواپز آن را تکه تکه کنید. همین امر در مورد پخت همبرگر و استیک نیز صدق می کند. برخی از سرآشپزهای خانگی می گویند که دستیابی به چیزی غیر از گوشت خوب غیرممکن است و برخی دیگر می گویند که این کار نیاز به تمرین دارد.
معایب هواپز چیست؟
اگر به غذاهای سرخ کردنی علاقه دارید و میخواهید مصرف این غذاها را سالمتر یا کمتر ضایع کنید، سرخکن هوا میتواند گزینه خوبی باشد. سرخ کردن غذاهای مورد علاقهتان به سبک رستورانی در هوا در مقابل سرخ کردن عمیق یا سرخ کردنی در ماهیتابه در خانه، روغن کمتری مصرف میکند. آشفتگی کمتری ایجاد میکند و میتواند منجر به غذاهایی شود که چربی و کالری کمتری دارند. انی گونه است که، غذاهای سرخ کردنی بدون توجه به غذاهای سرخ شده هستند و با اثرات منفی سلامتی، از جمله سرطان، بیماری قلبی و شرایط التهابی همراه هستند.
چه انتظاری از هواپز دارید که آن را برطرف سازد؟
کسانی که خواهان تطبیق پذیری بیشتری هستند ممکن است بخواهند یکی از اجاقهای توستر با ویژگیهای هواپز را که ما ارزیابی کردهایم در نظر بگیرند. (بهعنوان مثال، اجاق توستر با هوای سرخ کن Cuisinart TOA-60 یا فریزر توستر دیجیتالی Cuisinart، که رتبه دهم را در بهترین هواپز ما کسب میکند. از سال 2023) زیرا آنها از طیف وسیع تری از عملکردهای پخت و پز پشتیبانی می کنند. نکته دیگر نویز است. برخی از دستگاه ها، از جمله مدل های اجاق توستر Cuisinart، بسیار کم صدا هستند. در حالی که برخی دیگر به دلیل داشتن فن های قدرتمند می توانند بسیار پر سر و صدا باشند. به طور مشابه، اگر بچههای کوچکی در خانه یا آشپزخانهای کوچک دارید، میخواهید مدلی را انتخاب کنید که ظاهر بیرونی آن خنک میماند، مانند سرخکننده هوای هوشمند وای فای کوسوری، که ما آن را در بهترینها رتبهبندی میکنیم.
چگونه یک هواپز را تمیز کنیم؟
مانند هر وسیلهای خانگی، توصیه میکنیم برای جزئیات در مورد نحوه نگهداری هواپز و نحوه تمیز نگه داشتن و عملکرد روان آن، به دفترچه راهنمای مالک مراجعه کنید. به عنوان یک قاعده کلی، توصیه می کنیم هواپز را بعد از هر بار استفاده تمیز کنید. تا از تجمع چربی، ذرات غذا و بوهایی که در طول فرآیند پخت و پز منتشر می شوند، جلوگیری کنید. تمیز کردن عمیق دوره ای برای استفاده بیشتر توصیه می شود. مدل هایی که دارای قطعات قابل شستشو در ماشین ظرفشویی با پوشش های مقاوم و نچسب هستند، تمیز کردن را آسان تر می کنند.
قبل از اقدام به تمیز کردن آن، ابتدا دستگاه را از برق بکشید و مطمئن شوید که کاملاً خنک است. هنگام شستن ذرات غذا یا چربی، مراقب باشید که خراشیدگی یا آسیبی به پوشش وارد نشود. پس از تمیز کردن، اطمینان حاصل کنید که هواپز، سبدها، قفسه ها و سایر لوازم جانبی قبل از استفاده مجدد، کاملاً آبکشی شده و کاملاً خشک شده اند. مانند هر وسیله برقی دیگری، هرگز دستگاه را در آب غوطه ور نکنید و تمام دستورالعمل های سازنده را دنبال کنید تا گارانتی را باطل نکنید.
تفاوت فر و هواپز چیست؟
کوره های معمولی با تولید گرما از یک عنصر (یا گاز یا برق) کار می کنند. حرارت به آرامی در فر به مرور زمان پخش می شود. در مورد اجاق های همرفت، این زمان با استفاده از یک فن افزایش مییابد، شبیه به فنآوری در هواپز.
از طرف دیگر هواپز از فناوری هوای سریع برای ایجاد گرما به جای عنصر استفاده می کنند. این به آنها کمک میکند خیلی سریعتر از اجاق گاز گرم شوند (ناگفته نماند که خیلی کوچکتر هم هستند). این اندازه کوچک به آنها کمک می کند گرما را به طور یکنواخت تر به گردش درآورند. و غذای شما را بدون لکه های داغ ترد کنند.